Potatissallad med vita bönor

En perfekt buffésallad! Lagom bred i smaken för att passa till en rad tillbehör. God till grönsaker, ostar, bröd, kallskuret, fågel eller lammstek...

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg fast potatis
  • 350-400 g kokta vita bönor (konserverade går bra)
  • 1 liten rödlök
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • klippt gräslök

Gör så här:

Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk men fortfarande har kvar sin fasthet. Låt potatisen svalan så den går att skära och dela den sedan i bitar.

Medan potatisen svalnar: Skala och skiva löken. Blanda samman de övriga ingredienserna i en skål.

Vänd försiktigt ihop bönor, dressing, lök och potatis i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå svalt, gärna några timmar, så smakerna hinner utvecklas. Lägg upp i serveringsskål och klipp över lite gräslök.

Ska salladen serveras först nästa dag kan du blanda ner rödlöken och gräslöken först någon timme före servering för att den inte ska bli tråkig.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu


Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

Bagels är ringformade bröd som får sin speciella karaktär av att först kokas och sedan gräddas i ugn. Med matiga fyllningar passar amerikanska bagels fint som frukost, till lunch eller i picknickkorgen.

En klassisk bagel fylls gärna med färskost, smaksatt med pepparrot. Elvis sägs ha älskat jordnötssmör och sylt men den som tar ett säkert kort väljer bagels fyllda med brie eller matiga bagels med avokado och keso. Oavsett fyllning imponerar du garanterat med hembakade bagels!

 bagelsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...