Broccolisallad med sesamfrön

En god, mättande och smakrik sallad som passar när det inte är säsong för primörer. God som tillbehör till varmrätter eller som ett inslag på buffén. Bra att servera kall eller ljummen!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 200 g färsk eller fryst broccoli
  • 2-3 morötter
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 krm dragon
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 10 stora, grön oliver
  • 2 msk sesamfrön, gärna med skal

Gör så här:

Rensa eller tina broccolin och skär den i bitar.

Skala morötterna och skär dem i skivor på snedden så att tjockleken blir högst 1/2 cm.

Hetta upp en stekpanna och torrstek morötterna så de får lite färg och börjar bli mjuka men inte genomstekta. Gör samma sak med broccolin om du använder färsk broccoli.

Blanda en dressing av olja, vinäger, honung, dragon, salt och peppar. Blanda grönsakerna med dressingen och blanda ner oliverna.

Låt gärna salladen stå till sig lite innan den serveras så får den mera smak. Strö över sesamfrön när den ska serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...